Τα μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, νάτριο, χλώριο, μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία σίδηρος, χρώμιο, χαλκός, φθόριο, ιώδιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο και ψευδάργυρος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Όπως στις βιταμίνες έτσι και στα μέταλλα και ιχνοστοιχεία υπάρχουν συστάσεις για τις καθημερινές απαιτήσεις πρόσληψης με σκοπό την βέλτιστη ευεξία και την αποφυγή ανεπιθύμητων και τοξικών επιδράσεων. Η ανεπάρκεια ορισμένων ιχνοστοιχείων συμβάλλει σημαντικά σε ορισμένες ασθένειες αλλά και στη θνησιμότητα. Η συνεχής επιστημονική ενημέρωση είναι κρίσιμη για τη διατήρηση καλών προτύπων κλινικής πρακτικής και για την ενημέρωση των καλύτερων προτύπων διατροφικών συμβουλών, ειδικά στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με ανεπάρκεια ή τοξική περίσσεια ενός ή περισσότερων μετάλλων ή ιχνοστοιχείων.
Τα πιο σημαντικά
Μέταλλα
Ασβέστιο – Είναι υπεύθυνο δυνατά οστά και για υγιή δόντια. Καλές πηγές πρόσληψης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, το μουρουνέλαιο, τα αυγά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Μαγνήσιο – Συμβάλει στον καλό μυϊκό τόνο, στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ποιότητα του ύπνου, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή ημικρανιών. Καλές πηγές πρόσληψης είναι το κρέας, τα θαλασσινά, το καστανό ρύζι, τα καρύδια Βραζιλίας, το σπανάκι, το μπρόκολο, η σοκολάτα.
Φώσφορος – Είναι υπεύθυνος για ένα γερό μυοσκελετικό σύστημα, γερά δόντια, την λειτουργία της καρδιάς και περιφερειακών οργάνων. Καλές πηγές πρόσληψης είναι οι ξηροί καρποί (πχ. Ηλιόσποροι), το κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αμύγδαλα και τα όσπρια όπως είναι οι φακές και τα φασόλια.
Νάτριο – Η σημαντικότερη εργασία που επιτελεί αυτός ο ηλεκτρολύτης στο σώμα μας είναι η μεταφορά ηλεκτρικού σήματος για την καλή λειτουργία των νεύρων και την μυϊκή συστολή. Η κύρια πηγή πρόσληψης είναι το αλάτι. Σε περίπτωση που η διατροφή σας δεν περιέχει αλάτι, το νάτριο που περιέχουν σχεδόν όλες οι τροφές είναι αρκετό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σας
Κάλιο – Επηρεάζει την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου (μνήμη) και την καλή λειτουργία των νεύρων μέσω του μυϊκού συστήματος. Η πηγή πρόσληψης είναι τα πορτοκάλια, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το γιαούρτι, το κρέας και τους ξηρούς καρπούς.
Χλώριο – Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης συνεργάζεται με το νάτριο, οπότε θα το συναντήσουμε στο αλάτι και βρίσκεται άφθονο σε πολλά τρόφιμα.
Θείο – Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην σύνθεση βιταμινών, βοηθάει στην υγεία των μαλλιών, προστατεύει από τις τοξίνες και επειδή υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα που προστατεύουν από τον καρκίνο, όπως το σκόρδο, ο ανανάς, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, αυγά, ψάρια και θαλασσινά.
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σίδηρος – Η κύρια εργασία του στον οργανισμό είναι να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, να προστατεύει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην αναπαραγωγή και ωρίμανση των κυττάρων. Περιέχεται σε αρκετές τροφές όπως είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι), το συκώτι, τα θαλασσινά και σε κάποια όσπρια όπως είναι οι φακές και η φάβα.
Ιώδιο – Είναι υπεύθυνο για την σύνθεση των ορμονών (Τ3,Τ4) στον θυροειδή αδένα. Οι ορμόνες αυτές στην συνέχεια σχετίζονται με την διανοητική ανάπτυξη και την λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το Ιώδιο θα το συναντήσει κανείς στα θαλασσινά και κυρίως στα οστρακοειδή.
Ψευδάργυρος – Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών. Ιδιαίτερα καλές πηγές θεωρούνται τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί.
Σελήνιο – Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα οστρακοειδή, το κρέας και κυρίως τα λαχανικά και δημητριακά.
Χρώμιο – Είναι ένα θρεπτικό απαραίτητο στοιχείο το οποίο επιδρά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στον μεταβολισμό της γλυκόζης καθώς και στην ομαλή κατάσταση του ασθενούς με διαβήτη. Ιδιαίτερα πλούσιες πηγές αποτελούν το κρέας, ο κρόκος αυγού, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, τα πράσινα φασόλια και το μπρόκολο.
Φθόριο – Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Κύρια πηγή του φθορίου είναι το νερό, είδη τσαγιού (με τα φύλλα), ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα, χόρτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τυρί, όσπρια (ξερά φασόλια)
Χαλκός – Πρόκειται για ένα στοιχείο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου. Επίσης για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, την υγεία των οστών καθώς και του μεταβολισμού του σιδήρου στον οργανισμό. Κύρια πηγή του είναι το κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, η σοκολάτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
«Ένα διαιτολόγιο βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή, είναι πραγματικά ικανό να σας δώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην βελτίωση της υγείας σας όσο και στην μακροζωία».
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
– Briony Τ. «Manual of Dietetic Practice» Blackwell Science
– Langman Μ. «Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals»
-Τhe European Food Information Council.
Επίσης χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από την Υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τη σχολή της δημόσιας υγείας του Harvard και οδηγίες του ΕΟΦ.
Μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινά λίπη θα πρέπει να παρέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για καλή υγεία. Αλλά δεν καταφέρνουν όλοι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή. Οι πολυβιταμίνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο όταν οι διατροφικές απαιτήσεις δεν καλύπτονται μόνο μέσω της διατροφής. Μάθετε περισσότερα για τα συμπληρώματα βιταμινών.