Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι από τις κορυφαίες χρόνιες ασθένειες και αιτίες θανάτου- οι οποίες πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα παχυσαρκίας. Η έρευνες δείχνουν ότι ασχέτως των γονιδίων μας, πολύ μεγαλύτερη επιρροή για το αν θα εξελιχτεί ένα χρόνιο νόσημα παίζει η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης αλλαγή του τρόπου ζωής με κυρίαρχα στοιχεία την διατροφή και την φυσική δραστηριότητα, είναι η πρώτη θεραπευτική οδηγία σε άτομα με ΣΔ2 και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι ενδιαφέρον, πως ακόμη και αν ο κόσμος γνωρίζει τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, τείνουν να στρέφονται από την αρχή σε φαρμακευτική αγωγή. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η λέξη δίαιτα προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, και απαιτεί την εγκατάλειψη αγαπημένων φαγητών ή/και την κατανάλωση άγευστων γευμάτων. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προωθούν ως πρώτη μορφή θεραπείας για τουλάχιστον 6 μήνες τη σωστή διατροφή και την άσκηση, δίνοντας μια θετική στροφή στην έννοια και χρησιμοποιώντας ορολογία όπως πρόγραμμα διατροφής, πρόγραμμα γεύματος ή απλά τρόπο διατροφή σε αντίθεση με την λέξη «δίαιτα» που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα
Καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων
Οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και της καρδιακής ανεπάρκειας, είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται επίσης με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα άπαχα και χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος και τα κρέατα με χαμηλά λιπαρά αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.
Ιδανικά, είναι καλύτερο να καταναλώνετε μια μέτρια ποσότητα λίπους, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% των συνολικών θερμίδων. Για παράδειγμα, εάν η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων ενός ατόμου είναι 1.800, το 30% αυτού του αριθμού είναι 540 θερμίδες. Το λίπος παρέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η διαίρεση του 540 με το 9 ισούται με 60 γραμμάρια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη 60 γραμμαρίων λίπους για την ημέρα είναι ιδανική.
Τα τρανς λιπαρά, είναι ένα είδος λίπους που δημιουργείται εμπορικά για παρασκευή αρτοσκευασμάτων και άλλων ειδών, έχει επίσης συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις μέσω της ικανότητάς του να αυξάνει την κακή (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) χοληστερόλη και να μειώνει την καλή (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) χοληστερόλη. Τα τηγανητά τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες και τα ντόνατς περιέχουν συχνά τρανς λιπαρά, όπως και τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, τα κράκερ και και τα γλυκά. Η υποχρεωτική επισήμανση της περιεκτικότητας σε τρανς λιπαρά στα τρόφιμα τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2006, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να ψωνίζουν με σύνεση. Ωστόσο, πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να παράγουν προϊόντα χωρίς τρανς λιπαρά.
Εκτός από το λίπος, το αλάτι επίσης συνδέεται με καρδιακές παθήσεις μέσω του ρόλου του στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και στην αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού σε ευπαθή άτομα.
Κορυφαίοι οργανισμοί υγείας συμβουλεύουν τον περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο. Οι ετικέτες θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα αναφέρουν την περιεκτικότητα σε νάτριο ανά μερίδα. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στην διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλάτι που προστίθεται κατά την προετοιμασία μαγειρέματος.
Φρούτα και Λαχανικά Καταπολεμούν τον Καρκίνο
Η αυξημένη μακροζωία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για παράδειγμα, οι άνδρες ηλικίας 60 έως 69 ετών έχουν μία στις έξι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, αυξάνοντας σε μία στις τρεις μέχρι την ηλικία των 70 ετών, Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος είναι ένας στους 10 από την ηλικία των 60 έως 69 ετών, αυξάνεται σε έναν στους τέσσερις μέχρι τα 70. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο κορυφαίος καρκίνος για τους άνδρες, ενώ ο καρκίνος του μαστού κατατάσσεται υψηλότερα για τις γυναίκες, με τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου ή του ορθού να κατατάσσεται δεύτερος και τρίτο, αντίστοιχα, και για τα δύο φύλα.
Είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου με μια διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Εάν κάποιος έχει ήδη καρκίνο, είναι σημαντικό να διατηρήσει την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών για να αποτρέψετε την απώλεια βάρους. Είτε επιλέξετε να υποβληθείτε σε θεραπεία είτε όχι, η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας σημαίνει επίσης απώλεια ποιότητας ζωής και ταχύτερο θάνατο.
Έλεγχος υδατανθράκων για τον διαβήτη
Γνωστός και ως διαβήτης έναρξης ενηλίκων, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και άλλων κυκλοφορικών προβλημάτων. Η θεραπεία του διαβήτη απαιτεί έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αν και υπάρχει διαμάχη σχετικά με την αυστηρότητα αυτού του ελέγχου. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα σακχάρου νηστείας είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές και άλλες χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, μια μελέτη του 2005 που διεξήχθη στη Γερμανία έδειξε ότι ο σχεδόν φυσιολογικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα βοήθησε στην πρόληψη των συμπτωμάτων του γηριατρικού συνδρόμου (π.χ. διανοητική πτώση, ακινησία, ακράτεια, αστάθεια).
Από την άλλη πλευρά, η κύρια ανησυχία για τον αυστηρό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα). Η υπογλυκαιμία στους ηλικιωμένους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και επιληπτικές κρίσεις. Στην ιδανική περίπτωση, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η απώλεια υπερβολικού βάρους μπορούν να ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα, καταφεύγοντας στη φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν είναι απαραίτητο.
Ένας εγγεγραμμένος κλινικός διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος γευμάτων για διαβητικούς
Συμπληρώματα και Χρόνια Νοσήματα
Πολλοί ηλικιωμένοι «αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν ένα συμπλήρωμα βιταμινών. Τους κάνει να νιώθουν καλύτερα συναισθηματικά και ψυχολογικά. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνω ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων»
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στα συμπληρώματα διατροφής. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν οφέλη για την υγεία, όπως αυξημένη οστική πυκνότητα και μειωμένα κατάγματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των καπνιστών που λαμβάνουν συμπληρώματα βήτα-καροτίνης. Η Δήλωση Διάσκεψης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τα συμπληρώματα πολυβιταμινών/μεταλλικών συστατικών και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, που εκδόθηκε το 2006, δεν βρήκε οριστικά στοιχεία για την ανάγκη συστηματικής σύστασης συμπληρωμάτων.
Τα συμπληρώματα όπως προδίδει και η λέξη τους είναι για να συμπληρώνουν τη διατροφή μας όταν δεν μπορούμε να τραφούμε σωστά η επαρκώς. Δεν έχουν δημιουργηθεί για να αντικαταστήσουν την διατροφή μας. Οι αθλητές και κάποιες κατηγορίες ασθενών είναι αυτοί που θα τα χρειαστούν καθώς οι πρώτοι έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες αλλά και ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να καλύψουν μέσω διατροφής και οι δεύτεροι είτε δεν αφομοιώνουν κάποια θρεπτικά συστατικά, είτε λόγο ασθένειας δεν δύναται να τραφούν με στερεή τροφή. Περισσότερα για τα συμπληρώματα διαβάστε εδώ. Θα πρέπει πάντα να έχουμε ως κύριο στόχο την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών.